Patelnia aluminiowa czy stalowa?

Patelnia aluminiowa czy stalowa?

Patelnia aluminiowa czy stalowa?

Patelnia aluminiowa czy stalowa – nie wiesz, na jaką się zdecydować? Niewątpliwie garnki i patelnie są jednym z najważniejszych elementów w kuchni. Dzięki nim możesz przygotować pyszne posiłki dla Ciebie, przyjaciół i Twoich bliskich. Patelnie powinny więc być bezpieczne i wygodne w użytkowaniu. Warto również wybrać takie, które będą Ci służyć przez wiele lat. Szklaneczki.pl – sklep z naczyniami i nie tylko przygotował krótki poradnik, z którego dowiesz się, czym różni się patelnia aluminiowa od stalowej oraz zadecydujesz, która sprawdzi się w Twoim domu.

Patelnie aluminiowe – rodzaje

Zastanawiasz się, która patelnia – stalowa czy aluminiowa – powinna znaleźć się w Twojej kuchni? Patenie aluminiowe zazwyczaj zbudowane są z kilku warstw tego materiału, które pokryte są odpowiednią powłoką. W sklepach możesz spotkać naczynia:

  • - teflonowe – to rozwiązanie dla osób, które chcą używać małej ilości tłuszczu. Jednak teflon jest materiałem delikatnym, dlatego też bardzo ważne jest, by używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych, które go nie uszkodzą. Zarysowanie powierzchni sprawia, że patelnia traci swoje właściwości:
  • - ceramiczne – są odporne na wysokie temperatury i mają właściwości podobne do patelni teflonowych. Są jednak bardziej odporne na zarysowania;
  • - granitowe – patelnie w powłoce mają drobinki grantu. Dzięki temu zwiększa się ich odporność na zarysowania i uszkodzenia. Ten rodzaj naczynia jest dość ciężki i dłużej się nagrzewa, ale też dłużej utrzymuje ciepło.

Wszystkie wymienione wyżej rodzaje patelni aluminiowych bardzo łatwo utrzymać w czystości i są bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie reagują z jedzeniem. 

Patelnie całe wykonane z aluminium – czy są bezpieczne dla zdrowia?

Wyżej zostały opisane rodzaje patelni aluminiowych. W tych rozwiązaniach materiał ten jest podstawą budowy, ale nie ma kontaktu z żywnością. Czy można korzystać z garnków, czy naczyń wykonanych w pełni z aluminium? W naszych domach kiedyś można było spotkać takie rozwiązania. Na pewno pamiętasz lekkie, srebrne łyżki. Właśnie one były wykonane z aluminium i z takich rozwiązań nie można korzystać. Materiał ten pod wpływem ciepła uwalnia szkodliwe dla zdrowia substancje, a do tego pozostawia nieprzyjemny i metaliczny smak.

Patelnia aluminiowa – zalety

Patelnie aluminiowe są najczęściej spotykanym rodzajem. Dlaczego? Ponieważ aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła. Patelnie aluminiowe – ich największą zaletą jest 5 razy szybsze przewodzenie ciepła niż w przypadku odpowiedników ze stali. Temperatura w naczyniu jest również bardzo równomiernie rozprowadzana, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest dużo łatwiejsze. Decydując się na patelnię aluminiową, wyeliminujesz również problem przypalonego jedzenia z jednej strony, a niedosmażonego z drugiej. Dodatkowo patelnie aluminiowe są bardziej ekonomiczne. Krótsze nagrzewanie, a w konsekwencji całego gotowanie, ogranicza wydatki na energię czy gaz. Dużym plusem tego rozwiązania jest również waga. Patelnie aluminiowe z wyjątkiem tych z powłoką granitową, są bardzo lekkie, więc bardzo łatwo nimi manewrować.

Patelnie aluminiowe – czy mają jakieś wady?

Podstawowym minusem tego rozwiązania jest cena. Aluminium jest drogim surowcem, więc na patelnię dobrej firmy trzeba trochę wydać. Problemem dla osób, które mają słabsze ręce może być również ich waga rozwiązań z powłoką granitową. Dlatego też patelnie te są rzadko wybierane przez osoby starsze, które szukają bardzo lekkich produktów. Oczywiście w takiej sytuacji warto postawić na patelnię z powłoką z teflonu lub ceramiczną, które są lżejsze.

Patelnie stalowe – zalety

Patelnia stalowa czy aluminiowa, która jest lepszym rozwiązaniem? Warto teraz przyjrzeć się bliżej patelniom wykonanym ze stali. Jakie zalety mają tego rodzaju naczynia? Patelnie stalowe są bardzo często wykorzystywane w kuchniach profesjonalnych. Nic dziwnego. Tego rodzaju rozwiązania są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia, co jest bardzo ważne w miejscach, gdzie używa się ich cały czas. Patelnie stalowe – ich ogromną zaletą jest możliwość użytkowania na każdym typie kuchenek. Nie musisz zatem podczas zakupu zastanawiać się, czy na pewno wybrany przez Ciebie produkt będzie działał na przykład na indukcji. Dodatkowo tego typu patelnie są odporne na korozję i nie wchodzą w reakcje z żywnością, dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia. 

Patelnie stalowe – wady

Patelnie stalowe – jakie mają wady? Produkty te są też dość ciężkie. Dodatkowo wymagają zastosowania większej ilości tłuszczu. Nie sprawdzą się, więc w przypadku osób, które ograniczają go w diecie. Każda patelnia stalowa nagrzewa się też dłużej niż rozwiązania aluminiowe.

Patelnia aluminiowa czy stalowa – jaką wybrać?

Patelnia aluminiowa czy stalowa – oba rozwiązania są dobre. Wybór powinien zależeć przede wszystkim od preferencji użytkownika. Dla osób, którym zależy na ograniczeniu tłuszczu w diecie i chcą, by wybrana przez nich patelnia szybko się nagrzewała, idealnym wyborem będzie patelnia aluminiowa. Jeżeli natomiast dużo gotujesz i chcesz zyskać naczynie, które wytrzyma wiele lat, to lepszym wyborem będzie patelnia stalowa. Patelnię aluminiową umyjesz również w zmywarce, co sprawdzi się w przypadku osób, które nie lubią zmywać ręcznie. 

Podsumowanie

Zakup akcesoriów do kuchni powinien być przemyślany. Jeżeli zastanawiasz się, która patelnię wybrać – aluminiową czy stalową, to musisz wziąć pod uwagę swoje wymagana. Oba rozwiązania są bowiem najwyższej jakości i różnią się detalami. Wersje aluminiowe szybko się nagrzewają, można na nich smażyć z odrobiną tłuszczu. Nie nadają się jednak do zmywarki i są wrażliwe na uszkodzenia. Stalowe patelnie są dużo cięższe, ale za to wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Nadają się do zmywarki, lecz dużej się nagrzewają. Przed zakupem przemyśl, na czym Ci najbardziej zależy, a na pewno wybierzesz patelnię, która będzie Ci długo służyć.

 

https://szklaneczki.pl/media/blog/post/file/p/a/patalnia_maja_24_1_2.jpg
Szklane pojemniki na przyprawy – dlaczego warto je mieć?

Szklane pojemniki na przyprawy – dlaczego warto je mieć?

22.04.2024

Szklane pojemniki na przyprawy to nie tylko element dekoracyjny, ale także praktyczne narzędzie, które ułatwia organizację i sprawia, że gotowanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Stanowią idealny sposób na estetyczne i schludne przechowywanie przypraw, ale także zapewniają świeżość i trwałość aromatu przypraw. Odkryj, dlaczego szklane pojemniki są najlepszym wyborem dla Twojej kuchni i jak mogą ułatwić codzienne gotowanie oraz organizację przestrzeni. 

Perfekcyjne smażenie: Patelnie grillowe w praktyce

Perfekcyjne smażenie: Patelnie grillowe w praktyce

19.03.2024

Jeśli zastanawiasz się nad kwestią — patelnia grillowa czy warto zainwestować w ten kuchenny gadżet, należy przyjrzeć się bliżej jej praktycznemu zastosowaniu i zaletom. Patelnie grillowe są nieocenionym narzędziem dla miłośników smażenia, pozwalając na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków z charakterystycznymi prążkami, jak z prawdziwego grilla. Dzięki nim smak i aromat potraw mogą osiągnąć nowy wymiar, nawet bez konieczności wychodzenia na zewnątrz. W niniejszym artykule przybliżymy, jak maksymalnie wykorzystać patelnię grillową w codziennym gotowaniu, aby każdy posiłek był małym kulinarnym dziełem sztuki.

Zdrowe gotowanie: Jaka patelnia najzdrowsza?

Zdrowe gotowanie: Jaka patelnia najzdrowsza?

23.02.2024

Zastanawiając się, jaka patelnia najzdrowsza, warto zwrócić uwagę na materiały, z których są wykonane oraz ich wpływ na przygotowywane potrawy. Wybór odpowiedniego sprzętu do gotowania ma kluczowe znaczenie nie tylko dla smaku, ale i wartości odżywczych posiłków. W erze rosnącej świadomości zdrowotnej coraz więcej osób szuka sposobów na przyrządzanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia. Ten artykuł pomoże Ci zrozumieć, jakie aspekty należy wziąć pod uwagę, wybierając patelnię, by codzienne gotowanie stało się nie tylko przyjemnością, ale i inwestycją we własne dobre samopoczucie.